Föreningar som har ett bra grundkoncept för medlemsvärvning och god medlemsvård drar automatiskt till sig fler medlemmar. Medlemsvärvningen är oftast en självgående spiral som antingen går uppåt eller neråt. En förening som är aktiv och attraktiv har mycket gratis i sin medlemsvärvning. Mottot "Vi finns, vi syns och vi hörs" kan vara det enklaste sättet att rekrytera nya medlemmar.
En förening som inte bedriver en aktiv medlemsanpassad verksamhet tappar medlemmar.
Att gå med i en förening är för varje medborgare ett fritt val. Hur många som ansluter sig beror bland annat på medlemskapets värde. Det är därför viktigt att vid medlemsvärvning tydliggöra föreningens uppgift och möjlighet för den enskilde.
Att skaffa nya medlemmar är inget självändamål. De flesta ideella föreningar är beroende av sina medlemmar. Flere medlemmar ger större inkomster i form av medlemsavgifter. Det finns också andra orsaker som till exempel att föreningen kan få större understöd av kommunen, stiftelser och så vidare. Många medlemmar ger en stark röst i samhällsdebatten och gör att fler människor hör talas om föreningen. En stor förening kan bedriva en slagkraftig verksamhet.
Det enklaste sättet att få en ny medlem är att fråga en person om hen vill bli medlem.
Man kan också:
Tänker man värva ungdomar kan det vara bra att veta att trenden bland ungdomarna är den att många ungdomar idag väljer organisationer som passar för tillfället. Det innebär att de hoppar av och går vidare. I sådana organisationer borde man se till att inflödet nya medlemmar blir lika naturligt som utflödet av gamla medlemmar.
Vad skall man säga när man värvar? Man kommer långt med raka enkla budskap, att inge förtroende och vara verklighetstrogen och berätta om att föreningen behöver personen i fråga.
Det är viktigt att göra pr för olika typer av medlemskap. Medlemskapet kan vara av olika typ: aktivt medlemskap, stödande medlemmar eller familjemedlem. För personer som vill bli aktiva medlemmar måste man ha klart för sig vad man kan erbjuda. Stödande medlemmar vill vara med genom att endast betala medlemsavgiften.
Man skall synas, höras, visa att det händer saker, på festivaler, fester, marknader. Det kan också behövas olika koncept för medlemsvärvning i städer och på landsbygden.
Det måste vara enkelt att bli medlem. Man kan dela ut inbetalningsblanketter tillsammans med ett kort informationsblad. Det är viktigt att föreningen tydliggör sig genom att berätta "Det här gör vi och så här gör vi".
I samband med medlemsvärvningen kan man ge gratissaker. Det kan vara pennor, godis, plojer eller föreningens medlemstidning. Till exempel en penna med föreningens logo och webbadress kan vara just den extra puff som behövs för någon skall bli påmind om föreningen och anmäla sig till föreningen via webben.
Man kan bland medlemmarna utlysa en tävling om vem som skaffar de flesta nya medlemmarna. Den som vinner får ett pris. Man kan också ge olika sorters pris eller poäng åt medlemmar beroende på hur många nya medlemmar de värvar, för en medlem en kaffemugg, för två medlemmar en kaffekokare etc.
Med en medlemsvärvningsplan ser man medlemsvärvningen som en naturlig del i allt som föreningen gör.
För att medlemsvärvningen skall lyckas lönar det sig att göra en medlemsvärvningsplan och att välja ut målgrupperna. Man kan fundera på vem som skulle kunna vara intresserad av föreningens verksamhet, vilken åldersgrupp eller vilka personer i en viss livssituation. Öppenhet och fantasi är trumfkort i medlemsvärvningen.
Vad vill vi med medlemsvärvningen? Varför vill vi ha fler medlemmar? Det är frågor som är bra att ta ställning till före man sätter igång med medlemsvärvningen.
Alltid behöver man inte hitta på nya sätt att värva medlemmar. Man kan använda sig av metoder som man använt tidigare och som har lyckats.
Då man gör en medlemsvärvningsplan kan man börja med att fundera på syftet med medlemsvärvningen. Syftet kan vara att man vill sprida föreningens ideologi och värderingar i samhället.
Med en medlemsvärvningsplan undviker man "panikvärvning". En sådan kan man hamna att göra för att uppfylla vissa krav gentemot myndighet eller bidragsgivare. Här är fokus mer på kvantitet i ställer för kvalitet. För att panikvärvade medlemmar skall stanna i föreningen behövs en bra medlemsvård. Har man inte det finns risken att man tappar de nyvärvade medlemmar ganska snabbt.
Man kan värva nya medlemmar på olika sätt.
Bra fungerande verksamhet där de frivilliga får stöd och uppmuntran utgör en bra utgångspunkt för medlemsrekrytering. Ryktet sprider sig om god medlemsvård.
Välj din partner, fokusera och våga välja. Genom att skriva ett avtal där det klart och tydligt står vem som ansvarar för vad undviker man många gräl. Det är roligare och enklare att arbeta efter riktlinger. Synka internt inom föreningen och tydliggör här vem som har ansvar för vad.
Kartlägg verksamheterna inom föreningen: vilka verksamhetsformer finns, hur fungerar de och borde man starta nya. Bygg infrastruktur: stressa inte fram samarbete eller verksamhet. Ta god tid på att bygga upp samarbete med andra organisationer. Det är viktigt att skapa kontinuitet, långsiktighet och självrekrytering.
Testa idéerna om de funkar eller inte.
Ett gott rykte är självrekryterande.
Det kan man göra på ställen där det rör sig mycket folk såsom på gatan, festivaler, mässor eller järnvägsstationen. Förutom att de egna medlemmarna värvar medlemmar på detta sätt, kan man anställa folk som gör det. Många stora organisationer såsom Greenpeace och UNICEF värvar framgångsrikt medlemmar på detta sätt.
Lokala evenemang, till exempel kulturnätter eller medlemsvärvning i samband med julfesten kan ge bra resultat. Man kan också på förbundsnivå genomföra nationella kampanjer. Då man genomför kampanjer bör man främst tänka på:
Reklam och marknadsföring kan man göra med affischer, annonser, hemsidan, stående annons i medlemstidningen, annonser i olika tidningar, dela ut gratissaker i samband med direktvärvningen till exempel nyckelringar, pennor.
Att bli medlem i en förening är något som den blivande medlemmen kanske länge har gått och funderat på. När hen sen går in på föreningens hemsida har personen i fråga kanske redan bestämt sig för att bli medlem. Därför borde det vara lätt att hitta knappen som man klickar på för att ansluta sig.
Det är främst tre saker som föreningen borde tänka på då den försöker värva medlemmar på föreningens hemsida:
Vad gör föreningen efter det att den har lyckats värva en massa nya medlemmar? Vart tog intresseanmälan vägen? Vilka verksamheter och utbildningar kan föreningen erbjuda? Vem tar hand om den nya medlemmen?
Nu är det ingen tid att förlora. Alla dessa intresserade nya medlemmar ska få vara med ända från början, slussa in dem genast i olika verksamhetsformer. Man skall låta folk göra det de vill, men man skall inte ge alla allt på en gång.
Hur skulle det vara med faddersystem för nya medlemmar? Föreningen, eller någon i föreningen, måste ta sig an den nya medlemmen. Föreningen borde känna att den äger den nya medlemmen, tar ansvar över att hen känner sig hemma genast från början. Genom att "investera" i den nya medlemmen stannar hen kvar.
Det borde också finnas en person som tar hand om intresseanmälningarna och åtgärdar dem, så de inte blir liggande i en låda.
Det borde vara en självklarhet att nya medlemmar skulle känna sig välkomna i föreningen. Medlemmens första intryck präglar under en lång tid upplevelsen av organisationen. Gemenskapen med andra är ett viktigt mål för medlemmarna och organisationen.
Personlig kontakt främjar attraktiviteten för föreningen. Man kan ringa upp den nya medlemmen och hälsa hen välkommen. Samtidigt har den nya medlemmen möjlighet att ställa frågor om föreningen.
Att en gång per år ringa upp alla medlemmar, både nya och gamla, kan motarbeta att medlemsantalet sjunker. Att folk slutar i föreningar kan bero på helt enkelt att de har glömts bort av sin förening. Som följd av detta låter medlemmarna bli att betala sin medlemsavgift. Bästa sättet att behålla sina medlemmar är att ta hand om dem och få dem att känna sig behövda.
Varje förening borde ha en presentationsfolder om föreningen. Den skickas tillsammans information med kommande verksamhet.
Redan då nya medlemmar värvas borde man ta reda på medlemmens intresse av föreningen. Genom att erbjuda den aktiva medlemmen utbildning och möjlighet att starta verksamheter och den stödande medlemmen möjlighet att delta genom att betala enbart sin medlemsavgift, bygger man upp en relation med medlemmarna som är både långvarig och stabil och befrämjar föreningens fortlevnad.
När medlemsvärvningskampanjen är avslutad, vad händer sen? Samla alla som varit med i kampanjen, gör en utvärdering, skriv upp folks åsikter, vad som var bra, vad kunde man ha gjorts annorlunda. Detta dokument är oersättligt när det är dags för föreningen att planera och genomföra följande kampanj.
Att varje år göra en "medlemskoll" på vad medlemmarna tycker om föreningen och dess verksamhet är ett utmärkt sätt att få reda på medlemmarnas åsikter. Man skickar helt enkelt en enkät till medlemmarna till exempel tillsammans med medlemsbrevet. Likaså kan man åka runt till några medlemmar varje år och fråga vad de tycker och tänker.
Det är viktigt för styrelsen att veta åt vilket håll det lutar, hurudan verksamhet medlemmarna verkligen vill göra. Det kan vara en helt annan verksamhet än centralkansliet planerar och tror att de vill göra. Tro inte, ta reda på vad medlemmarna vill göra.